facebook
Article image

#torsdagspremiär v. 8

Från ett politiskt oroligt Chile via hamburgerimperium till en grå vardag i ett industriområde i Malmö

Veckans nya Viddlafilmer tar oss med på en resa från ett politiskt oroligt Chile via hamburgerimperium till en grå vardag i ett industriområde i Malmö. Detta och mycket mer finns att välja på i Viddla.

Yarden bygger på boken med samma namn av Kristian Lundberg. En författare tvingas ta anställning i Malmös hamn för att betala av en skuld och hamnar i en grå och ogästvänlig tillvaro bland misstänksamma kollegor och övervakande arbetsgivare.

Oscarsnominerade Sean Penn spelar den utvecklingsstörda fadern Sam i I am Sam. När en socialarbetare hotar att ta hans sjuåriga dotter Lucy ifrån honom söker han hjälp hos en advokat för att få behålla sin dotter i detta hjärtskärande drama.

Även Ewan McGregors rollkaraktär Seymour ”Swede” Levov i American Pastoral har problem med sin dotter Merry, men av ett helt annat slag. Efter att ha anslutit sig till en grupp politiska aktivister och genomfört ett attentat försvinner Merry, men trots att alla i hans omgivning fördömer det hon gjort vägrar Seymour ge upp hoppet om henne.

I Golden Globe-nominerade Neruda får vi följa den chilenska senatorn och poeten Pablo Neruda på landsflykt, baserat på den sanna historien men fritt omtolkad av regissören Pablo Larraín (Jackie).

När ryktet går om att en tysk lågpriskedja vill etablera sig i en svensk småstad ser kommunledningen en gyllene chans att öka mängden jobb på orten. De vänder sig till ortens ungdomar för att skapa en reklamfilm om sin hembygd för att locka tyskarna dit. Amatörer är en feel good-film av Gabriela Pichler och Jonas Hassen Khemiri.

Girighet, hejdlöst entreprenörskap och två bröder vid namn McDonald som bara vill servera några enkla hamburgare är grundingredienserna i filmen om hur en försäljare tar över en hamburgerkedja och gör den till ett globalt fenomen i The Founder.

Publicerad: 2019-02-19   Senast uppdaterad: 2019-02-19


Feedback