facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 10

Sociala orättvisor i fokus bland veckans nya filmer

Den 85-åriga kvinnorättsförkämpen och domaren i högsta domstolen, Ruth Bader Ginsburg, är huvudpersonen i dokumentären RBG och handlar bland annat om hennes oväntade status som populärkulturell ikon på äldre dagar. Sociala orättvisor har präglat hennes karriär, och detta är även ett starkt tema i alla veckans nya Viddlafilmer.

Guldbaggebelönade Tjuvheder skildrar människor i samhällets utkant. När Minna i en desperat handling lurar en langare på pengar överskuggar det den fristad hon lyckats bygga tillsammans med vännen Katja och hennes förflutna vägrar lämna dem ifred.

I brittiska VS får vi se Adam kämpa med minnet av sin uppväxt i en fosterfamilj genom att uttrycka sin inre frustration i raptexter. Känslan av att ett helt samhälle vänder sig mot en av de egna undersöks i svenska filmen Flocken, där en 15-årig tjej anklagar en klasskamrat för våldtäkt. Ett rykte om att hon ljuger sprider sig snabbt och snart är hela samhället indraget i en hetsjakt mot henne och hennes familj.

Den österrikiska filmen Mademoiselle Paradis handlar om en ung välbärgad men blind flicka på 1770-talet. För att lindra det sociala stigmat lär hennes föräldrar henne spela piano, och hon blir uppskattad för sin talang. Men när hon efter en experimentell behandling böjar återfå synen tappar hon sin känsla vid pianot, och därmed även sin identitet.

Ett annat stigma kan i dagens USA vara etnicitet. I Sorry to bother you har afroamerikanska Cassius Green svårt att få sin karriär på telemarketingföretaget att lyfta, men när han får tipset att använda en ”vit röst” börjar plötsligt saker att hända. Det visar sig dock att det kommer att påverka honom på sätt han inte kunde förutse.

Många science-fictionberättelser avhandlar människans relation till avancerade, självmedvetna robotar som en metafor för sociala orättvisor. I den spanska filmen Automata lever den decimerade mänskligheten i spåren av en apokalyps. De har robotar som tjänare, programmerade att inte kunna skada människor. Men ett rykte börjar gå om att en robot har lyckats omprogrammera sig själv, något som skulle få allvarliga konsekvenser för relationen mellan människorna och deras tjänare.

Publicerad: 2019-03-05   Senast uppdaterad: 2019-03-05


Feedback