facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 36

Det finns väldigt många sätt att filmiskt gestalta ett krig på, men oavsett tillvägagångssätt är det svårt att värja sig för det oerhörda lidande och den maktlöshet som tränger sig ut genom bilden.

I Mats Groruds animerade film Tornet skildras livet som palestinsk flykting ur ett barns perspektiv.

I The truth matters befinner vi i oss i New York i efterdyningarna av terrorattacken den 11 september 2001.

År 1422 startar ett blodigt krig mellan England och Frankrike, ett krig som Frankrike vinner under ledning av den unga kvinnan Jeanne d´Arc. Men detta krig är bara en liten del av hennes egen kamp.

En dag till att leva är en hyllad och drabbande animerad film som baseras på krigskorrespondenten Ryszard Kapuscinskis rapportering från det blodiga inbördeskriget som härjar i Angola på 1970-talet.

Galveston är en mörk thriller om den cancersjuka torpeden Roy som flyr från sin arbetsgivare. Under flykten träffar han Rocky som följer med honom.

Vi avslutar med en något mer humoristisk film, även om den också handlar om våld. I Dead in a Week (Or Your Money Back) träffar vi författaren William som har försökt ta livet av sig liv flera gånger utan att lyckas och därför kontaktar torpeden Leslie för att avsluta jobbet. Men William ångrar sig och vill bryta kontraktet, vilket inte är så enkelt som han trott.

Publicerad: 2019-09-03   Senast uppdaterad: 2019-09-03


Feedback