facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 46

Vi trotsar fysiklagarna med spektakulära kamsportsklassiker i Viddla!

Den här veckan har vi tagit fram en rad klassiska hongkongactionfilmer att frossa i. Genren hongkongaction, vars storhetstid pågick mellan 1970- och 1990-talet, präglas av en fascination för spektakulärt koreograferade kampsportsscener som ofta verkar trotsa fysiklagarna och kräver mycket stor fysisk skicklighet av skådespelarna. Inspiration hämtades från den kinesiska operan, där dans blandas med avancerad akrobatik och stiliserade kampmoment mellan berättelsens hjältar. Med internationellt hyllade stjärnor som Bruce Lee, Jet Li och Jackie Chan spreds filmerna snabbt till väst och blev mycket populära på 1980- och 1990-talet.

I filmserien Once upon a time in China spelar Jet Li den historiska folkhjälten Wong Fei-Hung, en man som levde mellan 1847 och 1925 och var praktiserande läkare så väl som kampsportsexpert. Filmerna räknas till klassiker inom genren. 

När två småfifflande bröder blir lurade på sitt stöldgods av en överlägsen kämpe blir de imponerade av honom och ber om att få bli hans elever i Knockabout. Men snart upptäcker de att deras lärare har en mörk hemlighet.   

I Lady Kung Fu försöker en grupp vänner driva en kampsportsskola men utsätts ständigt för hot och måste slå tillbaka för att skydda sig själva och sina elever. Jackie Chan gör en av sina mycket tidiga biroller som en av busarna i det rivaliserande gänget.

En banktjänsteman tvingas kämpa för sitt liv efter att ha råkat höra sin chef konspirera om att mörda stadens borgmästare i Warriors two.

Publicerad: 2019-11-12   Senast uppdaterad: 2019-11-12


Feedback