facebook
Article image

#torsdagspremiär v. 11-12

Guldbaggevinnare och klassiska Buster Keaton präglar veckans Viddlafilmer

Veckans filmer är en bred mix av allt från klassiker med Buster Keaton från 1920-talet till ungdomar i gränslandet i guldbaggevinnande dokumentären Transnistra.

Buster Keatons spektakulära stunts och insatser för stumfilmen var med och lade grunden till den filmteknik som dagens filmer bygger på. I två klassiska filmer från 1920-talet får vi se honom som son till en redare i Steamboat Bill, Jr och den tågälskande ingenjören under amerikanska inbördeskriget i hyllade The General.

Transnistra är ett nära porträtt av 16-åriga Tatyana och hennes kompisgäng under en sommar i Transnistrien, ett område som utropat självständighet i östra Moldavien. Dokumentären vann pris för bästa dokumentär på årets Guldbaggegala. 

Max, Maja och hunden Jerry hamnar i sitt livs äventyr när de råkar aktivera en magisk disk på ett gammalt övergivet dockmuseum och dockorna plötsligt får liv i animerade barnfilmen Max & Maja på det magiska museet.

I danska dramat De standhaftige återvänder den svårt sårade soldaten Thomas från tjänstgöring i Afghanistan. Hans liv har slagits i spillror, men när han träffar ballerinan Sofie under sin rehabilitering tar hans liv en ny vändning.

Tjänstemannen Michael har precis fått sparken och sitter på pendeltåget hem när en mystisk kvinna tar kontakt med honom och erbjuder honom en stor summa pengar för att hjälpa henne hitta en passagerare innan tåget når slutstationen. Det blir början på en hetsjakt där mer visar sig vara på spel än han först anat i actionfilmen The commuter.

Publicerad: 2020-03-12   Senast uppdaterad: 2020-03-12


Feedback