facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 7-8

Veckans filmer tar oss från världskänd gatukonst till den undre världen i Rio de Janeiro

I danska dramat Wildland (Kød & blod) flyttar 17-åriga Ida in hos sin mosters familj efter att hennes mamma dött i en bilolycka. Trots att Ida inte har haft någon relation med sin moster tidigare trivs hon till en början bra, men snart går det upp för Ida att hennes nya familj har en mörk sida.

Tropa de Elite är en prisbelönt brasiliansk actionfilm om den specialstyrka inom polisen som verkar i Rio de Janeiros mest kriminellt belastade områden. När två barndomsvänner tas ut till styrkan kastas de in i en värld av våld, droger och korruption som kommer att sätta deras vänskap och familjer på spel.

I oscarsnominerade dokumentären Exit through the gift shop ger sig amatörfilmaren Thierry Guetta ut på nattens gator för att skildra graffitikonsten och dess stora aktörer. När han träffar den mest kända av dem, Banksy, vänds kameran istället mot filmskaparen som själv blir street artkonstnär under namnet Mr Brainwash.

En man och en kvinna träffas på en tågstation och inleder en relation trots att de båda är gifta. Men allt eftersom deras relation djupnar blir skuldkänslorna och lögnerna övermäktiga. När Kort möte kom ut 1945 var den kontroversiell eftersom otrohet var tabubelagt. Filmen nominerades trots det till tre Oscar.

Under det tidiga 1980-talet spåddes heavy metalbandet Anvil en lysande framtid, men trots det ville karriären inte riktigt ta fart. Spelningarna blev färre och publiken allt mindre och till slut kunde de inte längre försörja sig enbart på sin musik. Men bandet kämpade vidare, oförmögna att ge upp sin dröm om att bli rockstjärnor. Den hyllade musikdokumentären Anvil - The story of Anvil berättar deras historia.

En nyutexaminerad polis paras ihop med en ärrad veteran för sitt första nattpass i Los Angeles hårda verklighet med utryckningar på allt från bilbränder till kidnappning i actiondramat Crown Vic.

Publicerad: 2021-02-17   Senast uppdaterad: 2021-02-17


Feedback