facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 9-10

Luta dig tillbaka och låt denna veckas Viddla-premiärer göra din helg. Vi har film för alla!

När sjuksköterskan Nour, i filmen Röd jord, efter ett missöde måste lämna sitt jobb på sjukhuset, återvänder hon till sin hemstad i södra Frankrike. Där ordnar hennes far en anställning till henne på den kemiska fabrikens sjukstuga. Men snart upptäcker Nour att saker inte står rätt till, och när det uppdagas att fabriken även släpper ut giftigt avfall, ställs hon inför svåra val – ska hon våga agera visselblåsare?

Regissören och manusförfattaren Katharine O'Briens film Lost Transmissions handlar om den hyllade musikproducenten Theo som lever med effekterna av ett drogmissbruk från sina vilda dagar i ett rockband på 90-talet. Vänskapen med låtskrivaren Hannah sätts på prov när han plötsligt slutar att ta sin medicin mot schizofreni och faller in i vanföreställningar.

Jacob och Monica lämnade Korea för möjligheternas land USA, och har tillbringat några tuffa år i Kalifornien. Nu går familjens flyttlass till Arkansas landsbygd. Monica har svårt att finna sig tillrätta i sin nya tillvaro och ser fram emot att hennes mamma Soonja ska komma från Korea för att bo hos dem och hjälpa till med barnen. Det visar sig snart att Soonja med sina egenheter ibland är till mer besvär än hjälp. Minari nominerades till sex Oscars och vann en Golden Globe för bästa utländska film.

I den animerade barnfilmen Isbjörnen Norm och kejsarens skatt möter vi Norm som ska fira sin farfars bröllop. Norm möter arkeologen Jin och får veta att en ovärderlig kinesisk artefakt har stulits. Med hjälp av sina kompisar lämlarna måste han ge sig ut på en lång resa för att hjälpa till att hitta artefakten och återbörda den dit där den hör hemma. Kan Norm hålla sitt löfte till sin nya vän Jin och ändå komma hem i tid till sin farfars bröllop?

Billie Holidays fantastiska sångröst och starka personlighet trollband miljontals fans. När hon gör sensation med den kontroversiella sången Strange Fruit, en skildring av lynchning i den amerikanska södern börjar USA:s narkotikapolis förfölja henne. Filmen United states vs. Billie Holiday nominerades till en Oscar tack vare huvudrollsinnehavaren Andra Day.

Berlin Alexanderplatz följer uppgången och fallet för Francis (Welket Bungué), en flykting som försöker hitta sin plats i Berlin utan papper eller arbetstillstånd. Han blir snart kontaktad av en knarklangare (Albrecht Schuch) som erbjuder vad som verkar vara en väg ut ur hans elände. Själva berättelsen är en bearbetning av Alfred Döblins roman. Och regissören Burhan Qurbani lyckas utan tvekan skapa en film som är hans.

 

Publicerad: 2022-03-03   Senast uppdaterad: 2022-03-03


Feedback