facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 11-12

Livet i verklighet och fantasi, i det kända och det okända.

Priscilla Sitieni, även kallad Gogo, bor i nordvästra Kenya. Hon är 94 år och med det den äldsta eleven i grundskolan hittills. Uppmuntrad av sina 54 barnbarnsbarn och alla de andra eleverna är hennes stora mål i livet att ta examen från grundskolan. I en värld där flickors skolgång fortfarande är en stor utmaning får vi följa Gogos unika resa.

Författarinnan Alice i Summerland är en stark och självständig kvinna under Andra världskriget. Hon är djupt hängiven sitt arbete men också väldigt ensam, sårad av en kärleksaffär med en kvinna från sitt förflutna. När den livfulle unge Frank, en evakuerad pojke från London, hastigt lämnas i hennes vård är hon fast besluten om att bli av med honom. Men hans oskyldighet, mod och nyfikenhet väcker Alices djupt begravda känslor och de två visar sig ha långt mer gemensamt än vad Alice kunnat ana.

I äventyrs- och dramafilmen Come Away träffar vi två av de mest älskade karaktärerna i litteraturen – Alice från Alice i Underlandet och Peter Pan. Här är de syskon, och det är tiden innan Alice reser till Underlandet, och innan Peter blir Peter Pan i Landet ingenstans. När deras äldre bror dör i en tragisk olycka upphör barnens sorglösa dagar med glada tebjudningar, svärdstrider och piratskeppsäventyr.

I dokumentärfilmen JFK Revisited: Through the Looking Glass fortsätter regissören Oliver Stone, efter sin oscarsbelönade film JFK från 1991, att undersöka mordet på den amerikanske presidenten John F. Kennedy den 22 november 1963.

A hidden life är en Guldpalmsnominerad film baserad på en sann historia. Bonden Franz Jägerstätter lever i de österrikiska Alperna tillsammans med sin familj. När andra världskriget bryter ut kallas männen i byn in, en efter en, för att strida för Hitler.

När Henri ”Papillon” Charriere döms till livstids fängelse för ett mord han inte begått skickas han till en straffkoloni i Franska Guyana. Tillsammans med medfången Dega, som dömts för skattebrott, gör han en pakt: Papillon lovar att skydda Dega mot att han finansierar deras flykt från ön – något som ingen har lyckats med tidigare. Filmen Papillon är en nyversion av klassikern från 1973 med Steve McQueen och Dustin Hoffman i huvudrollerna.

Publicerad: 2022-03-17   Senast uppdaterad: 2022-03-17


Feedback