facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 15-16

Rädda påsken med en film!

Sextonåriga Suzanne bor i Paris och har tröttnat på vardagen och sina jämnåriga vänner. När hon en dag möter den 35-åriga skådespelaren Raphaël utanför den lokala teatern förändras allt. Trots åldersskillnaden söker de sig till varandra och en kärlek börjar spira, men är det verkligen detta som Suzanne har sökt efter? Vår i Paris har varit nominerad vid flera internationella filmfestivaler.

De gifta tvåbarnsföräldrarna Aldos och Vandas äktenskap krakelerar när Aldo erkänner att han har en älskarinna. Historien följer parets smärtsamma separation och hur den påverkar Aldo, Vanda och deras barn, från det tidiga 1980-talet och 30 år framåt. Familjebanden håller dem samman, men relationen fortsätter att formas av sorg och bitterhet. Från Neapel till Rom är baserad på den storsäljande romanen Band och har mottagits väl av såväl publik som kritiker.

Gilles som är jude skickas till koncentrationsläger, men undkommer avrättning genom att hävda att han är perser. Koncentrationslägrets kökschef Klaus Koch som har planer på att öppna restaurang i Teheran efter kriget blir nyfiken och vill att Gilles ska lära honom farsi. Gilles som inte kan språket lyckas dock lura kökschefen med nya påhittade ord varje dag. Relationen mellan Koch och Gilles provocerar tyskarna och övriga fångar i lägret. När lögnen uppdagas förstår Gilles att han är illa ute. Lektioner i överlevnad är inspirerad av en sann historia.

Sam och Tusker semestrar i husbil på engelska landsbygden. Där besöker de familj, vänner och platser från förr. Paret har hållit ihop i tjugo år, men sedan Tusker drabbats av tidig demens är hela tillvaron förändrad. Han pendlar mellan slagfärdigt skarpsinne och stunder av total glömska, och skräms av tanken på att inte bli ihågkommen för den han varit utan för den han är på väg att bli, i filmen Supernova.

I den animerade filmen Hodge Saves Easter träffar vi påskharen Bert som gör sig redo för att fira påsk i galaxen. Men när ett magiskt och gyllene ägg stjäls av Dracula och Frankenstein, blir han tvungen att be sin – inte helt jättesmarta – storebror Hodge om hjälp …

Sanna Sundqvist nominerades till en Guldbagge för sin rolltolkning av gympaläraren Niki i regissören Lisa Aschans komedi Ring mamma! Niki har precis fyllt 35 och måste helt plötsligt ta tag i alla livsval och relationer som hon duckat för, t.ex. den gamla Tinder-dejten, eller den problematiska relationen till sin maniskt städande mamma (Nina Gunke).

Publicerad: 2022-04-13   Senast uppdaterad: 2022-04-13


Feedback