facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 39-40

När hösten kommer allt närmre, då passar det bra med en film - och här är nya filmer i Viddla!

Flerfaldigt prisbelönta Tilda Swinton har huvudrollen i detta Sci-Fi drama. Hon spelar en skotsk kvinna som efter att ha börjat höra en hög smäll varje morgon, beger sig ut på en både sinnlig och faktisk resa i den colombianska djungeln. Memoria är den visionära regissören Apichatpong Weerasethakuls första engelskspråkiga film och har belönats med flera priser bland annat Guldpalmen i Cannes.

Mitt bland bergen i Kosovo lever tre oskiljaktiga vänner, Li, Jeta och Qe. De är uttråkade och rastlösa men drömmer om att bli antagna till universitetet. När drömmen krossas bestämmer sig vännerna för att bilda ett gäng. Upprymda av den nyvunna känslan av frihet planerar trion att hämnas. The Hill Where Lionesses Roar är Luána Bajramis långfilmsdebut som regissör och manusförfattare och filmen tävlade i Directors’ Fortnight i Cannes 2021.

I Lassemajas Detektivbyrå - Tågrånarens hemlighet blir detektiverna Lasse och Maja uppsökta av Klara som vill ha hjälp med att bevisa att hennes pappa Ferdinand är oskyldig till tågrånet han dömts för. Lasse och Maja, som fått sin detektivbyrå nedlagd av polischefen, ser nu sin chans att få visa sina färdigheter när det gäller att lösa brott.

Penélope Cruz utsågs till bästa kvinnliga skådespelare i Venedig för sin rolltolkning i spanske regissören Pedro Almodóvars dramafilm Parallella mödrar (Madres paralelas) – en berättelse om de två blivande mammorna Janis och Ana som träffas i ett sjukrum när de ska föda.

Elizabeth II är den längst levande, den längst regerande brittiska monarken och historiskt sett även den längst sittande kvinnliga statschefen. Sommaren 2022 firade hon sjuttio år på tronen och i september samma år gick hon bort. Elizabeth: A portrait in part(s) är en dokumentär som berättar om drottningens liv.

I filmen Rymdresan får vi följa 12-åriga Mariana och hennes styvbror Marcus som efter ett bråk hamnar ombord på en hemmabyggd raket. Den som ligger bakom raketbygget är den galna vetenskapsmannen Albert och hans hjälpreda Lemming, en talande lämmel. Den osannolika kvartetten ger sig tillsammans ut på en fartfylld resa bakåt i tiden för att hindra en raketolycka som tog livet av Alberts stora kärlek Lisa.

Publicerad: 2022-09-29   Senast uppdaterad: 2022-09-29


Feedback