facebook
Article image

Torsdagspremiär v.51-52

Invig julhelgen med en filmklassiker, spänning, känslomässiga draman och fängslande dokumentärer

Dokumentären Sabaya följer två män från en frivilligorganisation som ska rädda tillfångatagna kvinnor som under en lång tid har hållits som slavar på flyktinglägret al-Hol i Syrien. Genom dokumentären får vi ta del av det förtryck som kvinnorna har utsatts för och hur deras liv förändras när de slutligen blir räddade.

I Raketen får vi följa en pojke vars omgivning tror att han sprider otur omkring sig till följd av en förbannelse. För att bevisa att ryktena inte stämmer åker han ut på en resa genom Laos tillsammans med sin familj. Under resan bygger han en raket för att delta i en riskfylld raketfestival. 

Två ensamma människor finner varandra i omsorgen om ett litet barn i grannskapet, i det brittiska dramat Ali & Ava regisserat av Clio Barnard (The selfish giant, 2013). Trots sårigheter från Avas tidigare förhållande och Alis känslomässiga trauma efter ett splittrat äktenskap gnistrar det till mellan dem och en djup kontakt börjar uppstå, tills det förflutna en dag hinner i kapp.

Hunt är en thriller av sydkoreanske regissören och skådespelaren Lee Jung-jae, känd bland annat från Netflix-serien Squid Game. Tidigt 1980-tal. Två rivaler. En dold sanning. Toppagenterna – och rivalerna – Park Pyung-Ho och Kim Jung-Do på Sydkoreas säkerhetsbyrå jagar en nordkoreansk spion inom byrån.

X-Ray Spex var ett brittiskt punkband som bildades 1976. Sångerskan Poly Styrene var en riktig punkikon och dog 2011 i bröstcancer. Efter hennes död valde dottern att ta sig an sin mammas arkiv med inspelningar. Relationen dem emellan hade varit spänd, men genom dokumentären Poly Styrene: I am a cliché får tittarna en chans att se Londons punkscen från insidan.

Calogero som växer upp i Bronx i början av 1960-talet fascineras av den lokala maffian. Som nioåring blir han vittne till hur Sonny, en av de lokala gangsterbossarna, försvarar sin vän. Calogeros far Lorenzo förbjuder sonen att ha något med maffian att göra. I skuggan av Bronx är Robert de Niros regidebut från 1993. 
 

Publicerad: 2022-12-22   Senast uppdaterad: 2022-12-22


Feedback