facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 3-4

Denna vecka har vi hela åtta nya filmer som presenteras på Viddla. En av de nya filmerna är Memory Box där Alex söker efter sin mammas bakgrund och stöter på en familjehemlighet.

I Himmel över Libanon skildras inbördeskriget i Libanon utifrån schweiziska Alice perspektiv som flyttar till Beirut för att arbeta som au pair. I Beirut blir hon förälskad i astronomen Joseph som hon tillsammans bildar en familj med. När inbördeskriget bryter ut hotas den ljusa tillvaro som Alice har byggt upp i Libanon.

I Memory box hittar Alex en låda fylld med fotografier, kassettband och brev från sin mammas förflutna. Alex får ta del av minnen från tiden när hennes mamma var ung när inbördeskriget i Libanon pågick. Ungdomsminnen från 80-talet med fester och förälskelser blandas med krigets närvaro.

Eadweard Muybridge är känd för sina rörliga bilder av galopperande hästar på 1800-talet då han var först med att fotografera något som rör sig snabbare än det mänskliga ögat kan se. Med sin fotokonst lade Muybridge grunden för filmens utveckling. Dokumentären Exposing Muybridge berättar om fotografens liv, karriär och fotografier.

Rogue agent bygger på en sann historia och handlar om bedragaren och svindlaren Robert Freegard som förför kvinnor med charm och löften om evig kärlek. Han säger att han är MI5-agent och får dem att gömma sig under förespeglingen att det kan vara en fara för bådas liv om någonting skulle sippra ut. Precis som många andra faller Alice för honom. Men snart anar hon att saker och ting inte står rätt till.

I regissören Charlotte Colberts prisbelönta långfilmsdebut She will tar en åldrande filmstjärna sin tillflykt till den skotska landsbygden för att återhämta sig efter en operation. Men huset hon bor i ligger på en plats där man en gång i tiden brände häxor på bål, och ur askan i jorden stiger en kraft som vill hämnas alla de kvinnor som oskyldigt avrättats för häxeri.

I Running scared har maffiamedlemen Joey Gazelle i uppdrag att göra sig av med vapen från mord. Ett uppdrag med låg status i maffiavärlden. Men i stället för att kasta vapnen i floden har han gömt alla dessa vapen i sin källare istället. En dag upptäcker hans 10-årige son och hans kompis Oleg gömman i källaren. Oleg stjäl en av pistolerna, skjuter sin våldsamme styvfar och saker och ting går alltmer snett.

Jean de Florette är en prisbelönt film baserad på en roman av Marel Pagnol. Le Papet och hans brorson Ugolin bort i Provence i mitten av 1920-talet. Ugolin vill att de ska starta en nejlikeodling och till det behöver de vatten. Det finns en bortglömd källa, men marken där källan finns blir genom arv Jean de Florettes. Han bosätter sig där tillsammans med sin fru och deras dotter. Ugolin gör upp en riskabel plan för hur han ska komma över källan. I rollerna ser vi bland annat Gérard Depardieu.

Jean de Florette – Manons källa utspelar sig tio år efter första delen. Manon bor i en grotta i bergen och vaktar getter. Ugolin har blivit rik tack vare sina nejlikor och är förälskad i Manon. Brottet förföljer honom. Manon är fast besluten att hämnas sin pappa och ändrar loppet på byns källa.

 

Publicerad: 2023-01-19   Senast uppdaterad: 2023-01-19


Feedback