facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 5-6

Prisbelönt spänning och animerat för hela familjen i veckans filmpremiärer. Bland filmerna finns A Hero som var Irans bidrag till Oscarsgalan 2022.

Evolution följer tre generationer där minnen från andra världskriget gestaltas i kontrast till nutidens Berlin. I filmens första del får vi se två män som gör en obehaglig upptäckt när de städar i en bunker. I den andra och tredje delen vi får inblick i en mor och dotters komplicerade relation samt en tonårings första kärlek.

I dokumentären Brainwashed - Sex-Camera-Power synliggörs maktstrukturer i Hollywoodfilmer. Nina Menkes granskar hur den manliga blicken har präglat filmhistorien genom hur kvinnan har gestaltats i storfilmer genom tiderna. Dokumentären visar även välanvända filmtekniker kan ha bidragit till hur vår kvinnosyn har konstruerats.

Iranska filmen A Hero prisbelönades vid filmfestivalen i Cannes 2021 och valdes även ut som Irans bidrag till bästa utländska film vid Oscarsgalan 2022. Rahim har hamnat i fängelse på grund av en obetald skuld. När han får två dagars permission söker han upp sin fordringsägare i syfte att övertyga denne om att efterskänka en del av skulden, men allt går inte som han tänkt sig.

James Franco och Sophia Myles spelar huvudrollerna i Tristan & Isolde, Kevin Reynolds filmatisering av den medeltida legenden om de unga älskande vars hemliga kärleksrelation utmanar vapenstilleståndet mellan England och Irland. Filmen producerades av Ridley Scott och Tony Scott, och i en av rollerna ser vi även Henry Cavill.

När familjen Sikand upptäcker att deras släkt ingår i en mycket gammal blodslinje blir de angelägna om att deras homosexuella dotter Savarna ska säkra släktens gång, hon är deras enda hopp för ättens överlevnad. Men Savarna själv är skeptisk till det hela – i dramakomedin The Last Conception.

Arthur och de två världarna är ett animerat äventyr av den välkände regissören Luc Besson. Filmen är den tredje och avslutande i serien om Arthur och Minimojerna. Maltazard har fångat Arthur i Minimojernas rike och en kamp för att ta över människornas värld inleds.

We burn like this är baserad på en sann historia om 22-åriga Rae som är avkomma till överlevande från Förintelsen. När antisemitismen ökar blir Rae måltavla för nynazister i Montana. Vi får följa hennes resa för att förlåta sig själv, sin mamma och den trasiga världen. Filmen prisades på bland annat Phoenix Film Festival där regissören Alana Waksman tilldelades priset för bästa regissör.

Publicerad: 2023-02-02   Senast uppdaterad: 2023-02-02


Feedback