facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 7-8

Sanna historier, drama, skräck, dans och romantik från både den ljusare och den mörkare verkligheten i veckans nya filmer!

Balibo - Mörkläggningen skildrar den sanna historien om hur fem australienska journalister försvinner i Östtimor år 1975. Krigskorrespondenten Roger East åker till platsen där journalisterna försvann för att ta reda på var de befinner sig. I denna spännande thriller avslöjas uppskakande handlingar som senare har försökts mörkläggas.

I El Alamein - La linea del fuoco reser universitetsstudenten Serra från Palermo till Egypten för att delta i striderna i Nordafrika under andra världskriget. Kriget skildras utifrån Serras perspektiv, där vi får följa de italienska soldaternas kamp. Filmen har vunnit det italienska priset för nationell film, David di Donatello-priset, för bästa foto, ljud och klippning.

The humans är ett skräckdrama från filmbolaget A24 som utspelar sig under en middagsbjudning på thanksgiving. När flera generationer i en familj samlas i en lägenhet börjar mystiska händelser inträffa. Amy Schumer spelar en av huvudrollerna i denna lågmälda skräckfilm som ständigt bjuder på oväntade vändningar.

Pete träffar sina gamla klasskompisar från college över en födelsedagshelg. Men en efter en vänder de sig mot honom. Vad är det som håller på att hända, straffar de honom för något? Eller håller han på att bli paranoid? Är allt bara något slags sjukt skämt? All my friends hate me är en brittisk skräckkomedi av regissören Andrew Gaynord.

Belgiske skådespelaren Jeroen Perceval debuterade som regissör och manusförfattare med dramat Dealer, som handlar om Johnny, 14 år och knarklangare. Han rör sig mellan gruppboendet för ungdomar, gatan och nattlivet. När han en dag försöker stjäla den framgångsrike skådespelaren Anthonys plånbok blir han påkommen, men i stället för att anmäla gör Anthony honom till sin nya källa till kokain. Anthony blir därmed också Johnnys beskyddare i det tuffa nattlivet och i droghandelns hårda värld.

Landon som är skolans bråkstake blir dömd till samhällstjänst efter ett pojkstreck. Han blir placerad i skolans dramagrupp och träffar Jamie som är dotter till den lokala pastorn. De blir förälskade, men en mörk hemlighet står i vägen för deras lycka. A walk to remember är baserad på Nicolas Sparks bok Undrens tid och i rollerna ser vi bland annat Mandy Moore och Shane West.

In between är en prisad film som handlar om tre unga palestinska kvinnor som bor tillsammans i en lägenhet i Tel Aviv. De är pressade av sin egen kulturs begränsningar och det ojämlika israeliska samhället.

Coppelia är en film helt utan dialog, med animation och dans i förening. Filmen är en modern version av den klassiska baletten från 1870 som baserats på E.T.A Hoffmans brevroman Sandmannen. När Doktor Coppelius anländer till byn blir människorna som bor där som förbytta. Han övertygar byborna om att han kan behandla dem så att de blir sitt bästa jag. Doktor Coppelius har dock en hemlig agenda. Hans plan är att hämta bybornas mänsklighet och ge till sin skapelse, robotkvinnan Coppelia. Till slut är det enbart den unga Swanhilda som återstår innan han är färdig med sin plan.

Publicerad: 2023-02-15   Senast uppdaterad: 2023-02-15


Feedback