facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 25-26

Ladda inför midsommarhelgen med åtta nya Viddlafilmer.

Wannsee 1942 skildrar Wannseekonferensen 1942 där ledarna för nazistregimen samlas för att organisera massmordet på judar. Filmen följer planeringen som skedde på samma plats där filmen är inspelad vid Wannsee-sjön i Berlin. 

Var är Anne Frank är en animerad film för hela familjen. Kitty, som är Anne Franks påhittade vän, kommer till liv och ger sig ut i Europa för att leta efter sin gamla vän. Under resan upptäcker Kitty det arv som Anne Frank lämnade efter sig.

I den lilla byn Alcarràs i Katalonien är det sommar och persikosäsongen är i full gång. Men livet för familjen Solé som i generationer levt på att plocka persikor, förändras plötsligt när ägaren till den stora persikoodlingen dör och hans arvinge bestämmer sig för att sälja marken. Den spansk-italienska filmen En persikolund i Katalonien vann Guldbjörnen i Berlin 2022.

I Cecilia Neant-Falks Guldbaggebelönade dokumentär Du ska nog se att det går över från 2003 berättar tre tonåringar om sina tankar och funderingar kring bi- och homosexualitet: My, Joppe och Natalie. Hur ska man som 14-åring berätta för hela släkten och kompisarna att man är lesbisk? Fast hur ska man kunna låta bli? Mycket av materialet har tjejerna själva bidragit med och filmat.

Tystnaden har varit en överlevnadsstrategi för Marion och Ida. Men nu har de fått nog. Med sina egna personliga berättelser om att överleva sexuella övergrepp, har de slutligen hittat modet att säga ifrån, oavsett vad det kostar. Tystnaden i Sápmi följer Marion och Ida när de båda försöker hitta svar på svåra frågor kring sina traumatiska upplevelser. En film om tabun och händelser som har drabbat många samiska unga kvinnor – i generationer.

Amparo är ett Cannesprisat drama som beskriver ett Colombia under 90-talet som är präglat av korruption, våld och patriarkala strukturer. Huvudpersonen Amparo är en ensamstående tvåbarnsmamma som gör allt för att rädda sin 18-årige son undan att skickas till inbördeskrigets mest fruktade front och hålla ihop familjen.

Titina är en animerad film som berättar om när norrmannen Roald Amundsen ger sig iväg i ett luftskepp med målet att erövra Nordpolen. På sin resa har han med sig Umberto Nobile och dennes hund Titina. Umberto Nobile har byggt skeppet och vägrar resa någonstans utan sin älskade hund. Men vem är det egentligen som ska få ta åt sig äran av upptäckten de gör under sin resa? Är det Amundsen, Nobile eller kanske snarare Titina?

I belgiska Laura Wandels regidebut Un Monde (Playground) blir sjuåriga Nora vittne till när hennes bror Abel mobbas av de andra barnen. Hon vill skydda honom, men när Abel tvingar henne att vara tyst ställs hon inför ett dilemma och en lojalitetskonflikt, sliten mellan barnens och de vuxnas världar.
 

Publicerad: 2023-06-22   Senast uppdaterad: 2023-06-22


Feedback