facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 31-32

Om rockstjärnor, modedesigners, författare och många andra – nya filmer i Viddla.

I dokumentären Sirens skildras Mellanösterns första kvinnliga dödsmetalband där vi får följa Lilas och Shery som är grundarna av bandet Slave to Sirens. Deras liv i Beirut är kantat av vänskap, frågor kring sexualitet och en strävan efter att bli rockstjärnor.

Kompromat baseras på verkliga händelser och följer diplomaten Mathieu som börjar arbeta på Sibiriens Alliance française. Mathieus stöd till landets kulturliv uppskattas inte och han blir oskyldigt dömd för ett brott. I fängelset finns bara en utväg kvar – att fly.

I Becky Hutners dokumentär Fashion reimagined får vi följa Amy Powney, uppvuxen på landet och dotter till miljöaktivister, långt ifrån Londons haute couture och flärd, som bestämmer sig för att bli modedesigner och förändra klädindustrin genom att skapa etiskt och hållbart mode.

Den flerfaldigt prisbelönade dramafilmen Blue Jean utspelar sig 1988, i Margaret Thatchers England. Regering är i färd med att stifta ytterligare lagar som stigmatiserar homosexuella. För gympaläraren Jean i Newcastle blir det nu otänkbart att komma ut som homosexuell, det skulle äventyra hennes jobb. När en ny elev börjar i hennes klass, som Jean känner igen från en gaybar, ökar riskerna.

Emily Brontë skrev klassikern Svindlande höjder och är en av de mest kända och hemlighetsfulla författarna genom tiderna. Filmen Emily berättar om hennes korta liv. Författaren blev endast trettio år, men lyckades ändå göra ett stort intryck i en tid när kvinnor förväntades vara lågmälda.

En corps handlar om den 26-åriga balettdansösen Elise som har en lovande karriär framför sig när hon skadas allvarligt i samband med en föreställning. När hon därefter dessutom ertappar sin pojkvän med att vara otrogen väljer hon nya vägar i livet. Elise flyttar till Bretagne där hon får chans att återhämta sig både fysiskt och psykiskt.

Akira Kurosawa var en av de mest inflytelserika regissörerna i modern tid. Kurosawas första färgfilm, Dodes’ka-den, utspelas i Tokyos slumkvarter där vi får följa en samling egensinniga personer som drömmer sig bortom misären. Filmen nominerades till en Oscar för bästa utländska film vid Oscarsgalan 1972.

Publicerad: 2023-08-02   Senast uppdaterad: 2023-08-02


Feedback