facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 39-40

I dokumentären The other fellow får vi bland annat möta en ornitolog, en teaterregissör i New York, en politiker i Guyana och en man som sitter i fängelse. En av veckans nya filmer.

Väninnor - berättelser från garderoben är en prisbelönt dokumentär om kärlek och att växa upp i en tid när homosexualitet inte accepteras av omgivningen. Det är även en skildring av att våga vara sig själv och att älska vem man vill.

Fabian - Berättelsen om en moralist skildrar en ung man i 1931-talets Berlin som roar sig i nattlivet där festerna aldrig upphör. Där träffar han Cornelia som han blir förälskad i, men lyckan hotas av oroligheterna i samtiden. 

Feelgood-komedin Rumbaterapi kretsar kring busschauffören Tony som drabbas av en hjärtattack. Detta gör att han börjar omvärdera vad som är viktigt i livet. För att komma i kontakt med sin vuxna dotter börjar han på hennes dansskola där han lär sig att leva livet fullt ut.

I dokumentären The other fellow får vi bland annat möta en ornitolog, en teaterregissör i New York, en politiker i Guyana och en man som sitter i fängelse. De har alla någonting gemensamt, de heter nämligen alla James Bond – ett namn de delar med den kände agenten 007, skapad av författaren Ian Fleming. Hur är det egentligen att ha just det namnet?

Viggo Mortensen gör en av rollerna i David Cronenbergs sci-fi-skräckfilm Crimes of the future. I en värld när mänskligheten börjar anpassa sig till en alltmer syntetisk tillvaro, genomgår människokroppen nya mutationer. Här visar performancekonstnären Saul Tenser tillsammans med partnern Caprice upp sina egna organs metamorfoser i avantgardistiska föreställningar.

I dokumentären Lynch/Oz gör Alexandre O. Philippe ett djupdyk i den amerikanske regissören David Lynchs intresse för den ikoniska, färgsprakande musikalfilmen Trollkarlen från Oz från 1939, och går över regnbågen för att ta reda på hur den påverkat hela hans filmografi.

Den 30-åriga influencern och författaren Mack Martin som trivs bäst i hemmets lugna vrå hänger med på sin bästa kompis möhipperesa till Palm Springs. Väl där släpps hennes inre 70-åring fri när hon förvandlas till ”Tant Rita”. Helt plötsligt slipper hon känna sig begränsad av andras förväntningar och lyckas så småningom finna sig själv i komedin Mack & Rita.

I den kritikerhyllade Broken Keys möter vi en musiker som försöker fly från sina krigsdrabbade hemtrakter i Mellanöstern. Musikförbud råder och han ger sig ut på en resa för att restaurera sitt piano som har blivit förstört av extremister.

Publicerad: 2023-09-28   Senast uppdaterad: 2023-09-28


Feedback