facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 41-42

En regissördebutant, en oscarsvinnare och en världsstjärna – alla bland Viddlas nya filmer!

I 1960-talets USA demonstrerar medborgarrättsrörelsen och polisen tränas i att motverka civil olydnad. I dokumentären Riotsville, U.S.A. avslöjas arkivmaterial över polisens träningsanläggningar och skildrar ett samhälle som inte reagerade på frihetskampen.

Roberta Flack blev en världstjärna på 1970-talet som den första artisten som vann en Grammy för årets skiva två år i rad. Dokumentären Roberta skildrar både Roberta Flack som person utanför artistrollen och den musik som hon har varit en inspiration för.

Ett lägenhetskomplex i utkanten av en skog är en av civilisationens sista befästningar i en värld som fallit samman. Här bor och arbetar Anna, och livet tycks perfekt, tills den dag av hyresgästernas hundar spårlöst försvinner. Och Annas dotter är övertygad om att hon bär på en ondska, något som gör att alla hennes tankar blir till sanning. We might as well be dead (Wir könnten genauso tot sein) är Natalia Sinelnikovas regidebut.

Kvällen den 13 november 2015 skakas Paris av våldsamma terrordåd. Ramón och Celine som gått på rockkonsert på Bataclan överlever, men livet efteråt blir aldrig detsamma. Dramafilmen One year, one night (Un año, una noche) skildrar händelserna efter attacken, genom det unga parets sökande efter en väg tillbaka till varandra och vidare framåt i livet.

Tilda Winton gör en dubbelroll i Joanna Hoggs mysteriedrama The eternal daughter – både som den medelålders filmskaparen Julie och som hennes äldre mamma Rosalind. När mor och dotter återvänder till ett hotell, hemsökt av ett mystiskt förflutet, konfronteras de av de hemligheter som länge legat begravda i deras eget förflutna och i familjens tidigare hem.

I Jedini izlaz berättas den tragiska historien om när Ana Kolars man dog i en brand på en nattklubb för sex år sedan. Domen fastställer händelsen som en olycka. Men efter att Ana har fått ett mejl börjar hon tvivla på vad det var som hände där på nattklubben. Hon börjar också undra om hennes man verkligen var den hon trodde att han var.

In the Court of the Crimson King är musikdokumentären där vi får följa Robert Fripp och hans band i samband med deras 50-årsjubileum. Filmen visar både mörker och komik och berättar om bandmedlemmarna som gett allt för konsten.

Publicerad: 2023-10-11   Senast uppdaterad: 2023-10-11


Feedback