facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 45-46

Tillbaka till Seoul handlar om Freddie, en tjugofemårig fransk kvinna som kommer till Sydkorea för att upptäcka sina rötter. En av veckans nya Viddlapremiärer.

I Andra människors barn är 40-åriga Rachel nöjd med sin tillvaro som singel utan barn. När hon blir förälskad i Ali förändras hennes liv. Hon kommer närmare Alis dotter och behandlar henne som om det vore hennes eget barn. Rachel börjar längta efter en egen familj, men är det för sent?

Prisbelönta Saint Omer skildrar två kvinnor vid en rättegång. Laurence är åtalad för att ha mördat sin dotter, och Rama är en författare som bevakar rättegången. Rama upptäcker att hon är mer lik Laurence än vad hon först trodde, och ingenting blir som hon har förväntat sig.

Tillbaka till Seoul handlar om Freddie, en tjugofemårig fransk kvinna som kommer till Sydkorea, landet hon föddes i innan hon adopterades av ett par i Frankrike. Här bestämmer hon sig för att återupptäcka sina rötter och söka upp sina biologiska föräldrar, men så tar resan plötsligt en överraskande vändning.

När den unge, stilige lärlingen Youssef börjar arbeta i det gifta paret Halims och Minas kaftanbutik rubbas tillvaron och äktenskapets cirklar. Nu gör sig kärlekens kraft och betydelse gällande. Den blå kaftanen hade sin premiär vid filmfestivalen i Cannes 2022.

Löftena (Les promesses) kretsar kring Clémence Collombet som är i slutskedet av sin politiska karriär som borgmästare i en förort till Paris. I en sista solidaritetshandling försöker hon få till stånd en totalrenovering av det nedgångna höghusområdet Les Bernardins. Men plötsligt står hon inför möjligheten att få en ny och mer inflytelserik position.

Den stillsamme skogshuggaren Pepe får flera livsomvälvande förändringar på några dagar. Sågverket som han jobbar på läggs ner, huset brinner upp och flickvännen gör slut. Men trots detta lyckas han behålla lugnet på ett nästan overkligt sätt. Vilken är hemligheten i Skogshuggarens saga? ”En egenartad film som aldrig blir långtråkig, som vågar låta handlingen ta tid och landa utan stress. En film att njuta av med magi och verklighet i en fantastisk poetisk saga”, skriver recensenten Birgitta Komaki på Kulturbloggen.

Författaren och nobelpristagaren Annie Ernauxs liv innan framgångarna skildras i Super 8-åren genom familjens egna filmer från 70-talet. Författaren är verksam som lärare, men hon skriver i smyg och en ny fas i livet är på väg. Filmen speglar de teman som även finns i Annie Ernauxs böcker och det är Ernaux själv som berättar, hennes make som står bakom kameran och en av sönerna som regisserat.

Publicerad: 2023-11-09   Senast uppdaterad: 2023-11-09


Feedback