facebook
Article image

Årets kortaste dag

21 december är årets kortaste dag. Givetvis vill vi uppmärksamma det genom att tipsa om några av Viddlas allra bästa kortfilmer.

Nyfikenheten för en värld utan kön tar med oss till en värld av maneter och disco i kortfilmen Space is quite a lot of things. Fyra transpersoner delar sin upplevelse av hur de relaterar (eller inte relaterar) till sin könsidentitet, och hur de föreställer sig sin egen queera utopi. Det avslöjas även om ens könsidentitet kan kännas i tårna eller inte.

18-åriga Oskar tar nattåget hem från Stockholm till Älvsbyn efter en arbetsintervju. På tåget ser han Ahmad och får ögonkontakt. För första gången möter Oskar samma längtan och attraktion som han själv känner i Nattåget

Två thailändska bröder är i Sverige för att plocka bär, men en kraftig värmebölja i fjällen har hindrat tillväxten. Medan bröderna förtvivlar, skuldsatta för resan, badar turistande svenskar i fjällsjöarna. Desperationen växer i Berry Pickers som är en drabbande film om globala klasskillnader.

Sjuårige Filip beundrar mest av allt sin storebror Sebastian. En kväll ser Filip att något oväntat händer mellan Sebastian och Sebastians bästa vän och han vet inte hur han ska hantera det. Filmen Filip fick i Palm Springs International ShortFest pris för Best Live Action 15 Minutes and Under.

Artonåriga Rosannas tillvaro som nybliven mamma på landsbygden är hopplös och ensam. När hennes festsugna vänner dyker upp en sommarkväll suddas gränserna ut mellan tonårsliv och mammatillvaro, i filmen Älskling.

I denna animerade stumfilm hör Mardjuret ett rop och bestämmer sig för att följa det. På botten av en brunn upptäcker Mardjuret något både skrämmande och bekant.

Publicerad: 2023-12-21   Senast uppdaterad: 2023-12-21


Feedback