facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 1-2

Bland veckans filmsläpp finns allt från romantik, drama, barnfilm och den hyllade dokumentären All the Beauty and the Bloodshed där museers kopplingar till familjen Sackler står i fokus.

Självbiografiska The Inspection som A24 står bakom skildrar en homosexuell, svart man som har blivit avvisad av sin mamma och bestämmer sig för att bli marinsoldat. Där utsätts han för prövningar men finner även en samhörighet.

Benjamin kretsar kring filmskaparen Benjamin som oroar sig för premiären av sin andra film. Samtidigt blir han förälskad i en musikstudent som inte vill binda sig, men känslorna växer från bådas håll ju mer de träffas.

I dokumentären All the Beauty and the Bloodshed följer vi konstnären Nan Goldin vars konst finns på museer över hela världen. Dessa museer tar även emot pengar från familjen Sackler som har orsakat USA:s opioid-kris. Nan Goldin kämpar för att konstvärlden ska sluta ta emot pengar från oetiska företag.

Muminpappans bravader - En ung Mumins äventyr är ett animerat äventyr för hela familjen, efter Tove Janssons klassiska bok om den älskade och fascinerande muminfamiljen. Mumintrollet blir getingstungen och får gå och lägga sig för att läka. För att muntra upp honom berättar Muminpappan om sin barndom och ”stormiga” ungdom.

På ett semesterparadis vid Adriatiska havet tillbringar tonåringen Juljia ett veckoslut tillsammans med sin familj. För Juljia är det ett fängelse, styrt och bevakat av hennes stränge, diktatoriske far. När en gammal familjevän kommer på besök, den intagande miljonären Javier, ställs den uppstyrda tillvaron och relationerna i familjen på ända. Dramafilmen Murina prisbelönades vid filmfestivalen i Cannes 2021.

Här är berättelsen om världens första smartphone – den kanadensiska dramakomedin BlackBerry. Det omaka affärsparet, uppfinnaren Mike Lazaridis och säljaren Jim Balsillie har en idé av världsklass när de skapar sin tekniska succépryl, men plötsligt blir hypen stendöd – vad var det som hände?

I Disco Boy lämnar Aleksei i smyg hemlandet Belarus för att ta sig till Paris och gå med i Främlingslegionen. Jomo kämpar tillsammans med sin gerillagrupp för lokalinvånarnas överlevnad mot oljeföretagen i Nigerdeltat 500 mil därifrån. När Aleksei så småningom skickas dit som soldat korsas deras vägar och inget blir sig likt igen.

Publicerad: 2024-01-04   Senast uppdaterad: 2024-01-04


Feedback