facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 14

I veckans Viddlafilmer får vi se människor kämpa. Kampen för att få leva sitt liv som dem man är, för att få pengar till det man behöver, kampen mot missbruk och för att kunna genomföra svåra uppdrag mot alla odds.

I det norska fantasydramat Thelma flyttar Thelma ifrån sin strikt religiösa familj för att studera i Oslo. Där lever hon ett friare liv och förälskar sig i sin vän Anja. Men snart börjar hon få epilepsiliknande anfall.

Traitors är ett marockanskt drama som handlar om sångerskan Malikas jakt på pengar. Hon behöver hitta ett sätt att ge pengar till sin familj för att de inte ska bli vräkta och samtidigt finansiera sitt punkbands studiotid. Detta leder till ett farligt uppdrag som knarkkurir, och tillsammans med en annan utsatt tjej måste de kämpa för sin överlevnad.

Den hårt prövade men långt ifrån knäckta MonaLisa lever ett liv i heroinets skugga. Dokumentärfilmaren Jessica Nettelbladt har under åtta år följt hennes kamp mot missbruket i MonaLisa Story.

Även Blaze Foley kämpar för att hans karriär och äktenskap med kärleken Sybil ska överleva hans missbruk i den vemodiga och romantiska biografin Blaze.  

I dramat LBJ får vi ta del av Presidenten Lyndon B. Johnsons kamp för överlevnad i Vita Huset. Efter att John F. Kennedy mördats måste Johnson, trots alla sina fiender försöka leda landet framåt.

I den animerade familjefilmen Robinson Crusoe hittar papegojan Tisdag och hans vänner överlevaren Robinson uppspolad på deras paradisstrand, detta är upptakten till flera stora äventyr. Att överleva en lång karriär i rampljuset har sina egna utmaningar.

I Nothing like a dame sitter vi tillsammans med fyra av Storbritanniens mest hyllade skådespelerskor, Judi Dench, Maggie Smith, Joan Plowright och Eileen Atkins. De träffas i ett hus på landet, dricker champagne och pratar. Allt avhandlas, högt och lågt; såsom deras 50-åriga vänskap, skvaller från Londons teaterscener, Shakespeare, karriärer, Laurence Olivier, åldrande och döden.

Publicerad: 2019-04-04   Senast uppdaterad: 2019-04-04


Feedback