facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 17

I veckans viddlatillskott ser vi flera titlar där familjerelationer sätts på prov. Spelar ett blodsband någon roll om personerna inte har levt tillsammans under en längre tid och vad händer i så fall när någon inte längre minns den tiden?

Efter att ha drabbats av en minnesförlust presenteras Alicja för en främmande man och ett barn som hon inte känner någon koppling till i Kvinnan som glömde sitt förflutna. De påstår att de är hennes familj, men för henne är de främlingar och hon kan inte identifiera sig med den identitet som de hävdar är hennes.

Den hyllade och framgångsrika konstnären Simon konfronteras plötsligt av sin tidigare okända vuxna son som visar sig vara en världskänd graffitikonstnär i danska filmen Mesteren. Efter en skakig inledning börjar de bygga upp en relation, men hur mycket betyder blodsband när det inte finns en gemensam historia?

I den turkiska filmen När fjärilarna kommer beger sig tre syskon tillbaka till byn där de växte upp efter att deras far insisterat på att de skulle komma trots att de inte pratat med varandra på årtionden. Det blir en resa där de tvingas lära känna varandra på nytt och återupptäcka det som en gång förenade dem.

Den lilla fågeln Ploey råkar bli lämnad ensam kvar när hans familj flyger söderut över vintern i familjefilmen Ploey – ett vinteräventyr. Han måste nu hitta ett sätt att överleva vintern och snart står det klart att han kommer behöva all hjälp han kan få för att klara sig genom alla faror som hotar en ensam liten strandpipare.

I Fever Pitch träffar vi Paul (Colin Firth) som är besatt av sitt favoritfotbollslag Arsenal. Hans liv styrs helt och hållet efter deras spelschema och resultat och han är mer än nöjd med det. Men när han börjar träffa den nya lärarkollegan Sarah (Ruth Gemmel), som inte alls är intresserad av sport, upptäcker han att allt i livet inte kan rätta in sig efter fotbollssäsongen.

I dokumentärfilmen Garry Winogrand: All Things are Photographable ser vi livsverket från en av 1900-talets mest centrala figurer inom gatufotografin när han förevigar framför allt New Yorks gator och de människor som befann sig där och då.

Publicerad: 2019-04-24   Senast uppdaterad: 2019-04-24


Feedback