facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 34

Den här veckan finns det nog en film för nästan alla smaker. Du kan se allt från en dokumentär om en av vår tids största filmkonstnärer, till ett kritikerrosat Colombianskt Oscarsbidrag, till ett drama om Mansonfamiljen och ett animerat familjeäventyr.

I Varda par Àgnes möter vi den nu 90-åriga filmaren Agnès Varda, som i årtionden försett oss med nydanande och experimentell film. Det här är hennes egen historia där hon tar oss igenom sitt konstnärliga liv.

Filmen Charlie Says bygger på de bestialiska mord som några unga kvinnor utfört. Kvinnorna var en del av den så kallade Mansonfamiljen och skulle bli världskända när det stod klart att det var den karismatiske men psykopatiske Charles Manson som övertalat de unga kvinnorna att mörda på hans uppmaning.

Birds of passage utspelar sig hos urbefolkningen Wayuu i Guajira-öknen på 1960-talet. De har upptäckt att den amerikanska hippiekulturens intresse för marijuana kan leda till rikedom och makt. Men denna nya affärsverksamhet får förödande konsekvenser och en stor familjefejd blåser upp, och liv och urgamla traditioner sätts på spel.

I Bob & Max – ludna hjältar lär vi känna den rutinälskande bävern Bob får det hett om öronen när han får en ny äventyrslysten kompis i katten Max. När ett ufo kraschar i skogen blir livet sig inte likt för vare sig Bob eller Max.

Beautiful Boy bygger på på en sann historia om den missbrukande tonåringen Nic Sheff och hans pappa. Vi får ta del av ett mycket gripande drama där Nic väljer drogerna framför sin familj och sin framtid.

För att kanalisera sin oerhörda sorg efter sin son börjar arbetarklassparet Otto och Anna att dela ut vykort med Hitler-kritiska budskap i Berlin på 1940-talet. Gestapo är snabbt efter dem och hur det går kan ses i filmen Ensam i Berlin.

Publicerad: 2019-08-22   Senast uppdaterad: 2019-08-22


Feedback