facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 42

Det är inte enkelt att säga nej till alla frestelser och erbjudanden som vi möter i vårt samhälle, oavsett hur starka vi är. Om detta vittnar flera av veckans filmer.

I det isländska uppväxtdramat Svanen följer vi nioåriga Sól som skickas till sina släktingar på landet för att arbeta. Där lär hon känna drängen Jón som börjar läsa poesi för henne.

Efter att Theo och Kurt åkt till Västberlin och tittat på en journalfilm om upproret i Budapest blir de så påverkade av vad de sett att de inte kan låta bli att agera. Det är uppstarten till filmen Den tysta revolutionen.

Ben blir beroende av smärtstillande efter en snowboardolycka, trots att läkarna talade om för hans mamma att det var omöjligt. Efter flera års missbruk, och rehab dyker Ben upp hemma för att stanna ett dygn. Se hur det utmanande dygnet går i Ben is back.  

Den som väntar på något gott… Äntligen kommer regissören Terry Gilliam med sin moderna tolkning av Cervantes episka roman om Don Quijote av La Mancha. Gilliam har arbetat på sin tolkning i över 25 år och levererar nu ett stjärnspäckat humoristiskt äventyr med namnet The man who killed Don Quixote.

Det är bara några veckor kvar av andra världskriget och desertören Willi flyr från en grupp nazister som letar efter avhoppare. Under sin flykt hittar han en övergiven kaptensuniform. I Bödeln från Emsland får vi se hur kläderna förändrar både honom och människorna han möter, och rusig av all makt börjar han bete sig alltmer som sina fiender.

Regissören Penny Lane har gjort en tankeväckande dokumentär om rörelsen The Satanic Temple, en rörelse som vuxit sig stor runt om i världen och försöker förändra den klassiska synen på satanister. Se Hail Satan? och skapa dig en egen bild.

Önskar dig en trevlig filmstund!

 

Publicerad: 2019-10-21   Senast uppdaterad: 2019-10-21


Feedback