facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 5-6

Vi blandar hejvilt bland genres i detta filmsläpp, och det känns tryggt att skriva att det finns nog något för de allra flesta att fastna i.

Vi har två mycket olika men hyllade dokumentärer att visa, dels Nordmakedoniens Oscarsbidrag Honeyland, där vi får följa Hatidze som är en av de sista i sitt skrå att samla vildhonung. Vi följer hennes arbete med att ta hand om de djur som är så viktiga för vårt ekosystem. Och dels filmaren Mads Brügger och amatörforskaren Göran Björkdahls dokumentär Cold Case Hammarskjöld, de där försöker ta reda på vad som egentligen orsakade flygplanskraschen i Ndola I Nordrhodesia (nuvarande Zambia) 1961, där den svenska FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld var med.

Vi fortsätter med en riktig otäck klassiker, Fritz Langs Metropolis från 1927 är en våldsam och krypande obehaglig framtidsvision, som särskilt med facit i hand, fortfarande såväl skrämmer publiken som inspirerar nya filmskapare.

Apropå krypande obehag, så upplever nog servitrisen Frances det i thrillern Greta, när hon upptäcker att den ensamma änkan Greta som Frances har blivit vän med tack vare, eller på grund av en handväska, inte är den snälla och omtänksamma människa som Frances trott.

I dramat Red Joan ser vi hur den pensionerade bibliotekarien Joans Stanleys lugna liv plötsligt skakas i grunden då hon blir anklagad för att ha gett bort topphemlig information under sin ungdom. I filmen, som är baserad på verkliga händelser, får vi ta del av hela historien.

Vi avslutar med den brittiska komedin You, Me and Him där vi kastas in i det lesbiska paret Olivia och Alex liv – ett kaotiskt liv där flera beslut, både bra och dåliga, förändrar deras liv radikalt.

Med dessa nya filmer önskar vi er en fin filmstund, och vi hoppas att du kan hitta en ny favorit!

Publicerad: 2020-01-27   Senast uppdaterad: 2020-01-27


Feedback