facebook
Article image

#torsdagspremiär v. 19-20

Upplev världen från ditt hem genom film

I dessa karantäntider när världen utanför har blivit mer svårtillgänglig kan vi fortfarande resa till främmande platser genom filmer. Den här veckan presenterar vi berättelser från Israel, New York, Belgien, Tasmanien, Colombia och Frankrike. Genom olika livsöden präglade av sina kulturer och sin miljö skapar vi en djupare förståelse för varandra i en orolig tid när vi behöver det som mest. 

I dramakomedin Tel Aviv on Fire lyckas en palestinsk man av en slump få jobbet som manusförfattare till en populär såpopera i Israel. Allt går bra tills han plötsligt börjar få påtryckningar från olika grupper med egna politiska och ideologiska intressen som vill styra handlingen.

Ahmed var som de flesta pojkar i hans ålder när han börjar bli influerad av en imam som predikat en radikal tolkning av Koranen. Ahmed blir allt mer övertygad om att alla som inte lever enligt hans uppfattning gör fel, och en dag står han inför ett stort beslut som kommer att förändra hans liv i belgiska dramat Unge Ahmed.

Filmkritikern Pauline Kael var en hyllad och inflytelserik röst i The New Yorker från 1968 till 1991. Men det var inte alla som uppskattade hennes texter och hennes karriär kantades av många kontroverser. I dokumentären What she said: The art of Pauline Kael får vi se ett nära porträtt av människan bakom orden.

När Lyons borgmästare tappar inspirationen efter 30 år inom politiken anlitar han en ung filosof vid namn Alice för att försöka hjälpa honom tänka nytt. Planen är att han ska försöka bli Frankrikes nästa president, men är ett nyöppnat sinne verkligen en fördel i kampen om politiskt inflytande? Alice och borgmästaren är en berättelse om att utvecklas som person och vad det kan leda till.

The Nightingale utspelar sig i 1800-talets Tasmanien. En ung irländsk kvinna och en aboriginsk spårare, båda med ett traumatisk förflutet, slår följe genom den hänsynslösa kolonialtidens Australien på jakt efter hämnd och upprättelse i en gripande thriller.

Colombias Oscarsbidrag Monos är berättelsen om en grupp unga rebeller som lever i en öde ruin på toppen av ett berg i den djupa djungeln. De har en mjölkko som de sköter om och en amerikansk kvinna som hålls gisslan av gruppen. Men efter ett fritagningsförsök drivs rebellerna ut i djungeln. Plötsligt befinner de sig i en mardrömslik kamp på liv och död.

Publicerad: 2020-05-07   Senast uppdaterad: 2020-05-07


Feedback