facebook
Article image

Sommaren är en tid för Pride

HBTQ-film på Viddla

Under sommarmånaderna avlöser pridefestivalerna varandra runt om i världens städer och skapar medvetenhet kring HBTQ-personers livssituation och rättigheter i samhället. Priderörelsen växte fram under medborgarrättsrörelsernas tid på 1960-talet och den årliga prideparaden var från början en manifestation till minne av Stonewallupproret 1969, då en polisrazzia mot en gayklubb blev en vändpunkt i kampen för homosexuellas rättigheter i USA.

I Sverige har Pridefestivaler anordnats sedan 1971. Idag är Stockholm Pride Sveriges största manifestation och en kombination av fest, politik och kultur. Flera andra städer runt om i landet anordnar sina egna festivaler. I år blir det dock lite annorlunda. På grund av pandemin har Stockholm Pride beslutat att hålla ett kostnadsfritt digitalt arrangemang den 31 juli till den 2 augusti och redan den 27 juni arrangeras Global Pride, ett globalt digitalt initiativ för att förena och fylla tomrummet efter de festivaler som nu har ställts in på grund av smittorisken.

På Viddla har vi tagit fram ett urval av filmer som belyser HBTQ-frågor och öppnar upp för andra berättelser än de heteronormativa att värma upp med inför sommarens digitala festivaler. För våra HBTQ-filmer använder vi termen Queer som internationell genrer utifrån Ruby Richs term New Queer Cinema. 

Publicerad: 2020-06-15   Senast uppdaterad: 2020-06-15


Feedback