facebook
Article image

Fira kortfilmsdagen på årets kortaste dag!

Den 21 december firas kortfilmsdagen för att uppmärksamma kortfilmen. Såklart firar även vi på Viddla kortfilmens dag genom att presentera några utvalda kortfilmer.

Nästa station är en animerad film som ställer frågan om vad vi missar i livet när vi stirrar ner i våra telefoner. Regissören Miriam Renting menar att filmen visar hur "... föreställningar och fantasier skapas genom internetdejting, och hur de kan hindra oss från att se människor eller situationer som de är.” 

Autonomous ger en inblick i gränslandet mellan det verkliga och overkliga som suddas ut genom de teknologiska framsteg som görs. Hur kommer vi stå oss i en tid där människor byts ut mot robotar och där den verkliga världen näst intill perfekt simuleras i digitala världar?  

Den blomstertid nu kommer kretsar kring Sabina som är romsk rumän som rest till Holmsund för att arbeta. Här möter hon Elin, född och uppvuxen i Holmsund och mellan de två växer en vänskap som kan komma att förändra allt. 

Skuggdjur utspelar sig i ett förortshus samlas ett gäng vuxna för en middagsbjudning. Marall iakttar deras märkligt främmande medelklassritualer. Filmen skildrar hur irrationell vuxenvärlden kan te sig ur ett barns perspektiv.  

I Ambassadörens fru följer vi den franska ambassadörens fru i hennes vardag. Hon drömde om att bli en berömd operasångerska men använder nu sången för att överleva sin till synes priviligierade vardag.

I Körlärare sökes ser Sara att ett par nyanlända muslimska tjejer från Somalia behöver en körlärare. En varm skildring av hur vänskap växer fram mellan hårda inbromsningar och rivstarter men även de fördomar som drabbar muslimska kvinnor i dagens Sverige. 

Publicerad: 2022-12-21   Senast uppdaterad: 2022-12-21


Feedback