facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 13-14

Flera prisbelönade filmer denna torsdagspremiär – bland annat storvinnaren vid årets Oscarsgala!

Dokumentären Rosy följer 21-åriga Marine som blir diagnostiserad med multipel skleros. Marine ger sig då ut på en resa till Nya Zeeland, Myanmar och Mongoliet där hon ägnar sig åt meditation och dokumenterar samtidigt resan med sin mobiltelefon.

Efter att Yusukes fru har gått bort får han i uppdrag att regissera en uppsättning på en teaterfestival. En ung kvinna blir anlitad att vara hans chaufför och en oväntad vänskap växer mellan dem medan de undersöker de mysterier som Yusukes fru lämnade efter sig. Drive my car vann en Oscar för bästa internationella film 2022.

Var morfars sagor om de små varelserna Minimojerna sanna? När Arthurs mormors hus hotas att rivas av en hänsynslös byggherre, beger sig Arthur ut för att söka efter sin försvunne morfar och efter Minomojerna, vars rike ska finnas någonstans i trädgården. Kanske kan de hjälpa honom att rädda mormors hus? Den franska animerade filmen Arthur och Minimojerna är regisserad av Luc Besson.

Sci-Fi-äventyret Everything Everywhere All at Once blev flerfaldigt prisbelönat vid Oscarsgalan 2023, där den bland annat vann pris för Bästa film, Bästa regi och Bästa kvinnliga huvudroll. Den utmattade tvättomatägaren Evelyn Wang dras plötsligt in i ett vansinnigt äventyr av parallella världar, universum och alternativa liv – och blir dessutom den som ensam kan rädda världen.

Den Golde Globe-prisade Kärlekens slöja handlar om den rastlösa unga Kitty som är uppväxt i en överklassfamilj hon vill komma bort från. Hon träffar läkaren Walter Fane och gifter sig med honom. De flyttar till Shanghai där hon blir kär i en annan man och inleder ett förhållande med honom.

Tillfälligheter och fantasier vann Silverbjörnen på Berlins internationella filmfestival. Filmens teman är kärlekens olika faser vilket vi får möta genom tre olika novellfilmer med olika handling och karaktärer. En oväntad kärlekstriangel, en misslyckad förförelsefälla och ett möte som är resultatet av ett missförstånd. Filmen är berättad ur ett kvinnligt perspektiv.

En ung finsk kvinna flyr en gåtfull kärleksrelation i Moskva genom att gå ombord på ett tåg till den arktiska hamnen i Murmansk. Tvingad att dela den långa resan och en liten sovvagn med en rysk gruvarbetare, leder det oväntade mötet de resande att inse sanningen om sin längtan efter mänsklig närhet. Kupé nr. 6 av den finske regissören Juho Kuosmanen blev en av de mest prisbelönta filmerna på filmfestivaler runt om i världen under 2021 och belönades bland annat med en Grand Prix i Cannes.

Publicerad: 2023-03-29   Senast uppdaterad: 2023-03-29


Feedback