facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 27-28

Svensk succékomedi, en fartfylld familjefilm och en författardokumentär bland veckans filmsläpp.

I Året slutade prestera och började onanera har Hanna har precis sagt upp sig från sitt jobb när hennes pojkvän gör slut. I ett försök att få tillbaka sin gamla tillvaro träffar hon Liv som uppmanar henne att lyssna på sig själv och inte rätta sig efter vad andra tycker om henne.

I Panda & vännerna på vilda äventyr blir björnen Mic Mic och hans vänner av misstag ansvariga för att ta hand om en grizzlybjörnsunge. Tillsammans måste de hitta grizzlybjörnens föräldrar. Det blir en fartfylld resa, då en ond gam försöker förstöra uppdraget. 

I regissören och författaren Stig Björkmans dokumentär Joyce Carol Oates: A body in the service of mind skildras den världskända och mångfaldigt prisbelönta amerikanska författaren Joyce Carol Oates och hennes författarskap. I ett vänligt, innerligt och insiktsfullt möte delar Oates med sig av sitt liv och sin kreativa process.

I en by i Palestina 1948 drömmer 14-åriga Farha om att få studera till lärare. När israeliska soldater stormar in tvingas befolkningen på flykt. Farhas pappa låser in henne i matkällaren, med löfte om att så snart som möjligt hämta henne. Genom ett litet hål bevittnar Farha det som händer utanför. Farha är den jordanska regissören Darin J. Sallams långfilmsdebut.

Den israeliska filmen Film för nybörjare handlar om åtta arabiska och judiska kvinnor som deltar i en videoworkshop med Rona, en ung filmskapare. Stämningen blir till en början hätsk när fördomar och anklagelser kommer i dagen. Men allt eftersom de lär känna varandra börjar de se på varandra med nya ögon.

Leslie är en ensamstående mamma som äntligen får en chans till ett bättre liv när hon blir lottomiljonär – pengarna slösas fort bort på hennes missbruk. När hon träffar motellägaren Sweeney får hon en sista chans. To Leslie är baserat på verkliga händelser, med Andrea Riseborough i rollen som Leslie, för vilken hon nominerades till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

En sekund av lycka utspelas under kulturrevolutionen i Kina och följer en fånge på rymmen från en "korrektionsanstalt". Hans mål är att få se den film där hans bortgångna dotter medverkar. Men just denna filmakt har stulits av en liten flicka och nu börjar jakten på henne, samtidigt som byborna väntar på att få se filmen.

Publicerad: 2023-07-06   Senast uppdaterad: 2023-07-07


Feedback