facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 29-30

Sniper: the white raven som är en av Viddlas nya filmer utspelar sig under 2014 när Ryssland invaderade östra Ukraina.

Den magiska månresan är ett magiskt äventyr för hela familjen där Peter måste resa till månen då hans syster har blivit kidnappad av Månmannen. Peter får sällskap av John Blund och en skalbagge som letar efter sin fru. Tillsammans försöker de få reda på vart de försvunna har tagit vägen.

Sniper: the white raven utspelar sig under 2014 när Ryssland invaderade Ukraina. Mykola lever ett stillsamt liv med sin fru på landsbygden. När de ryska soldaterna hittar parets gömställe bränns deras bostad ner och frun dör. Mykola planerar att hämnas genom att ta värvning och siktar in sig på en rysk elitskytt.

Anklagelsen är inspirerad av verkliga händelser och följer den unga kvinnan Mila som anklagar en man för att ha våldtagit henne efter en fest, medan mannen nekar. Under rättsprocessen skildras de bådas erfarenheter där frågor kring samtycke belyses.

Den smart och självständiga Vicky bor med sin mamma Joanne och pappa Jimmie, en man som kämpar för att hitta sin plats i livet. Vicky betraktar sina föräldrars alltmer stumma och distanserade relation – det är minsann inte lätt att växa upp. Men när moster Julia dyker upp efter att ha släppts ut från fängelset, tar hennes närvaro tillbaka det förflutna på ett både våldsamt och magiskt sätt – i den franska filmen De fem djävlarna.

Den unge vetenskapsmannen Dr. Franz Walter tror att hans lycka är gjord när han erbjuds en åtråvärd professorstjänst. I själva verket är det bara ett sätt för STASI att slå klorna i honom. Den tyska filmen På nära håll (Nahschuss) är baserad på den verkliga historien om ingenjören Werner Teske, den siste mannen som avrättades i före detta Östtyskland 1981 innan dödsstraffet slutligen avskaffades 1987.

Generalen är den verklighetsbaserade historien om Dublins folkhjälte och brottslingen Martin Cahill. Tillsammans med sina medbrottslingar utförde Cahill ett stort antal fräcka rån och drog sammanlagt in över 60 miljoner dollar. I över tjugo år fascinerade han det irländska folket och beundrades för sitt goda hjärta, samtidigt som han drev lagen till vansinne.

In darkness baseras på verkliga händelser som skedde under den tyska ockupationen av Polen och filmen blev Oscarsnominerad som bästa utländska film 2012. Leopold arbetar i avloppssystemet i staden Lviv. Från att ha varit en person som mest tänker på sig själv blir han en man som riskerar sitt liv genom att gömma judiska flyktingar i kloakerna under fjorton månader.

I Outlander kraschlandar Kainan, en man från en annan värld på jorden med sin märkliga farkost, mitt under vikingatiden. Och tätt efter honom kommer en fruktansvärd varelse vid namn Moorwen. Varelsen förintar allt i sin väg i jakt på rymdfararen. Men till slut lyckas Kainan slå sig samman med vikingarna och avancerad teknologi möter järnålderns primitiva teknik i kampen mot monstret.

Publicerad: 2023-07-20   Senast uppdaterad: 2023-07-20


Feedback