facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 47-48

Nya filmer i Viddla, bland verklighet och fantasi och om livets ljusa och mörka sidor.

Medelhavsfeber skildrar en oväntad vänskap där Waleed drömmer om att bli författare samtidigt som han lider av sin depression. När han blir bekant med sin granne börjar han uppleva livets ljusa och farliga sidor.

Allelujah utspelar sig på ett sjukhus i Yorkshire där avdelningen för äldre hotas att läggas ner. För att försöka rädda avdelningen bjuder sjukhuset in ett filmteam som ska dokumentera deras förberedelser inför en hyllningskonsert till en av sjuksköterskorna. 

Blind willow, sleeping woman är baserad på Haruki Murakamis novellsamling med samma namn och är en blandning av fantasi och verklighet. Tokyo riskerar att drabbas av en jordbävning, vilket en groda och en katt försöker förhindra tillsammans med tre egenartade människor.

Den sydkoreanska thrillern Remember handlar om Pil-Joo, tidigare soldat, numera i 80-årsåldern och med begynnande Alzheimer. Under den japanska kolonialtiden förlorade han hela sin familj, och innan minnet sviker honom måste han söka hämnd på de som dödade dem.

För 20 år sedan gjorde Sophie och hennes pappa Calum en semesterresa i Turkiet tillsammans, den första efter föräldrarnas skilsmässa. Sophie tänker nu tillbaka på denna resa och de sorglösa, fina dagarna i solen, men där pappa Calums svårmod alltmer började ge sig till känna. Charlotte Wells drama Aftersun hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Cannes 2022.

I Het sol ber den välbärgade Herbert Greenleaf Tom Ripley om hjälp för att försöka få hem sonen Philippe från Italien till USA.  Greenleaf har tröttnat på att Philippe lever livet som playboy. Ripley tackar ja till utmaningen, men får själv svårt att motstå det ljuva livet på Amalfikusten. Plötsligt börjar Ripley fundera över olika lösningar för att göra sig av med Philippe och kunna ta över hans identitet.

I dokumentären Marschen mot Rom berättar Mark Cousins om hur fascismen föddes i Italien och så småningom spreds över Europa. I vad som dels är en essäfilm, dels ett historiskt dokument visar Cousins att dåtiden speglar vår tid. Det är en tid när massmedia bli manipulerad och extremhögern sakta växer igen. Aftonbladets recensent Emma Gray Munthe skriver att Mark Cousins är som ”en passionerad, klok och smittande kunskapstörstig guide som leder väg genom de upplysande och stämningsfulla bildcollagen”. 

Free Chol Soo Lee är en dokumentär som beskriver 70-talets San Fransisco när den koreanska immigranten Chol Soo Lee greps efter rasprofilering och blev fälld för gängmord. Efter flera års kamp för sin överlevnad i fängelset börjar journalisten K. W. Lee gräva i fallet vilket blir inledningen på en mer omfattande kamp för jakten på rättvisa.

Publicerad: 2023-11-21   Senast uppdaterad: 2023-11-21


Feedback