facebook
Article image

Torsdagspremiär v. 49-50

Förutom julfilmer bjuder Viddla även på gripande dramafilmer i veckans filmsläpp! Ellos eatnu - Låt älven leva kretsar kring Ester och hur hon hela livet förnekat sin samiska identitet för att undvika rasism.

I Världens lyckligaste man går 40-åriga Asja på speed-dejt där hon träffar Zoran som inte söker efter kärlek, utan förlåtelse. Under kriget 1993 var de på olika sidor och nu vill Zoran träffa sitt första offer, men kommer Asja kunna förlåta honom? 

No bears är skapad av den iranska regissören Jafar Panahi som har både yrkesförbud och husarrest. Filmen består av två parallella kärlekshistorier som kantas av motstånd. Samtidigt belyser filmen hederskultur och kritik mot samhället.

Dramafilmen Ellos eatnu - Låt älven leva, har verklighetsbakgrund. När Stortinget 1978 beslutar att bygga en stor damm mitt i Sápmi utlöser det en konflikt med demonstrationer för att bevara älven. Ester, som hela livet förnekat sin samiska identitet för att undvika rasism, befinner sig plötsligt mitt i händelserna.

I Clara Sola har Clara har hela sitt liv levt under religiöst och socialt förtryck i en avlägsen by i Costa Rica. Men när en ung man kommer till byn väcks hos Clara åtrå och krafter till liv som inte längre kan förtryckas.

Vad gör man när en tomtenisse som missat hemresan tillbaka till Nordpolen plötsligt dyker upp och bosätter sig i ens hem? Och hur hanterar man en pappa som avskyr julen och en kommande sommarvärme som inte nissen kan tåla? Allt detta får sexårige Hugo erfara i familjefilmen Familjen Jul.

Emma och Jultomten: Jakten på älvdrottningens hjärta handlar om 11-åriga Emma. Hon är en flicka med stor fantasi och när hon möter tomten Nicolas och hans fru Julie blir det början på en resa till Älvriket. De ska tillsammans rädda Nicolas och Julies dotter från Älvdrottningen som har förbjudit kärlek.

Julemandens datter 3: Den magiske tidsmaskine handlar om Lucia som går i tomteskolan. Lucia och hennes föräldrar blir chockade när de får reda på att rektorn ställer in julen. Men hjälp av en magisk tidsmaskin reser Lucia i tiden i hopp om att lyckas rädda julen.

Nötknäpparen och den magiska flöjten handlar om Marie som drömmer om ett bekymmerslöst liv som när hon var liten. Hennes önskan slår in och leksakerna från hennes barndom vaknar till liv. Nötknäpparen blir förvandlad till prins George och det är den elaka råttdrottningen som har förtrollat honom.

Publicerad: 2023-12-07   Senast uppdaterad: 2023-12-07


Feedback