facebook
Article image

#torsdagspremiär v. 19

Mavis Staples, Robert Mapplethorpe och Nas. Tre fantastiska konstnärer som alla har varit stilbildande inom sin genre och som alla har varsin fantastisk dokumentär i Viddla!

Mavis Staples var med resten av sin familj och bandet The Staple Singers grundläggande för soul- och popmusiken som toppade listorna i USA med början på 60-talet. I dokumentären Mavis! berättar legender som Bob Dylan, Prince och Levon Helm om sin bild av sångerskan.

En annan artist som var minst lika inflytelserik men i en annan genre är rapparen Nas. 1994 debuterade han med skivan Illmatic som många än idag håller som den bästa hiphop-skivan genom tiderna. Alicia Keys, Pharrell Williams och Busta Rhymes är några av kollegorna som tillsammans med Nas berättar om hur han påverkat genren som dominerar den amerikanska musikvärlden.

Inom fotografins konst är det få som varit lika kontroversiell och provokativ, men också älskad, som Robert Mapplethorpe. Hans nära vänner Patti Smith och Debbie Harry stod ofta som motiv framför kameran och bidrar till denna dokumentär som Malin Krutmeijer, Sydsvenskan, menar tecknar ett ”fascinerande porträtt av en både känslig och hårdför konstnär och hans bilder.”

Vill man hellre ge sig in i fiktionens värld rekommenderas t.ex. den franska action-thrillern Avlyssnaren, med Francois Cluzet (En oväntad vänskap, Läkaren på landet) i huvudrollen, eller det kritikerrosade dramat Mommy som vann Jurypriset vid filmfestivalen i Cannes.

Publicerad: 2018-05-03   Senast uppdaterad: 2018-05-03


Feedback