facebook
Article image

Orvar recenserar sina jul- och nyårstips

Hej bästa Viddlare!

Nu närmar sig jul och nyår med stormsteg, och med dem kanske lite välförtjänt ledighet med.
Jul och mellandagar är som gjorda för att krypa ned i soffan framför en film eller två.
Här är några förslag till pepparkakorna.

God Jul och Gott Nytt År
Orvar Säfström
 

Livet är underbart

Av någon anledning nämns Bergmans Fanny och Alexander ofta i julsammanhang här i Sverige. Visst innehåller den scener av klassisk jul från förr, men nog slipper vi väl helst biskop Vergérus vid julbordet? Jag väljer istället julfilmernas julfilm, Livet är underbart av Frank Capra från 1947 med James Stewart i huvudrollen. Det är en varm, och bitvis allvarlig, film om gemenskap och självuppoffring. 

Citizen Schein

Nu finns den äntligen på Viddla. Citizen Schein är en underbar skildring, inte bara av en dåtida gigant inom svensk kulturpolitik, utan av en tid många av oss växte upp i. Det är en tillbakablick, en uppgörelse med en stormigt och motsägelsefullt samhälle, och ett personporträtt som innefattar så mycket av det som lett oss fram till Sverige av idag. En verklig kulturgärning!

Rocky

För ett par år sedan utnämndes Rocky till den sämsta film som tilldelats en Oscar för Bästa film. Det är faktiskt helt uppåt väggarna, men kommer sig antagligen av att det är en synerligen missförstådd film som många har felaktiga minnen av, eller helt enkelt aldrig sett. Rocky är väldigt långt ifrån en flaggviftande hjältesaga. Det är en bitvis sorglig och jordnära historia om en ständig förlorare som erbjuds en enda chans. Det är också en vacker kärlekssaga om två små människor, som finner styrka och hopp i varandras närhet.

I Kill Giants

Barbara är en tonårstjej som bekämpar verklighetens mörker med fantasins kraft. En skolkurator försöker hjälpa henne, men behöver Barbara verkligen hjälp? En stark och udda film om att vara udda och stark. Magiska specialeffekter, starka skådespelarinsatser och regi av oscarbelånade, danske filmskaparen Anders Walter.

En kulinarisk resa med Alain Ducasse

Många kockar drömmer om en stjärna i Guide Michelin, Alain Ducasse innehar för närvarande 21 stycken. Denne legend i restaurangvärlden inledde sin karriär som sextonårig lärling 1972 och har satt ett outplånligt avtryck på den kulinariska världen. Ett filmteam följde honom i två år för att skildra hans kärlek till mat och matlagning.

När lammen tystnar

Med både julmaten och Alain Ducasse avklarade sätter vi så tänderna i ett riktigt mysrys lagom till nyår. En av filmhistoriens mest hyllade thrillers, som tog en så kallad grand slam (Bästa film, Bästa Manus, Bästa regi, Bästa kvinliga skådespelare och Bästa manlige skådespelare) på Oscarsgalan 1992. FBI-aspiranten Clarice Starling (Jodie Foster) söker hjälp av den ökände kannibalen Dr Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) i jakt på en seriemördare.

Publicerad: 2018-12-17   Senast uppdaterad: 2018-12-17


Feedback