facebook
Article image

#torsdagspremiär v. 15

Tuffa moraliska beslut, apokalyptiska framtidsutsikter, svåra förluster och kulinariska mästerverk.

I flera av veckans nya Viddlafilmer möter vi människor som står inför tuffa moraliska beslut.

I filmen Blindspotting har Collin bara tre dagar kvar på sin villkorliga frigivning när han råkar se en vit polis skjuta ner en svart man på gatan. Han ställs nu inför det svåra beslutet: ska han anmäla händelsen eller bara låtsas som ingenting?

I Guldbaggebelönade Goliat måste en ung man ta över ansvaret för familjens försörjning när hans far dömts till fängelse. Motvilligt pressas han in i faderns kriminella affärer.

När en minderårig pojke på grund av sin religiösa övertygelse inte vill ha en blodtransfusion som kan rädda hans liv tvingas en domare fatta det svåra beslutet om den fria viljan är viktigare än livet i Domaren.   

Mark Felt, mer känd som ”Deep Throat” under Watergateskandalen, beslutar sig för att gå emot FBI, institutionen han vigt hela sitt yrkesliv åt, när han anonymt vänder sig till Washington Post med information som ledde till President Nixons fall. Filmen The Secret Man berättar hans historia.

Ett beslut som inte kräver större moraliska betänkligheter är att ta chansen att resa tillbaka i tiden för att rädda mänskligheten undan en säker undergång, en möjlighet som utnyttjas av två bröder i japanska science-fictionfilmen Bravestorm.

I Drakhjärta möter vi Nisse, en pojke som har haft otur i livet och tidigt förlorat sin mor. Innan hon dog gav hon honom en ödla som husdjur. Till en början tycker Nisse att ödlan är ganska ointressant, men så en dag händer något som förändrar allt: ödlan börjar tala.     

För att lätta upp stämningen efter alla tuffa moraliska beslut, apokalyptiska framtidsutsikter och svåra förluster bjuder vi även på kulinariska mästerverk i dokumentären Chef Flynn, där underbarnet Flynn lär sig laga avancerad mat och redan som barn öppnar upp en hyllad restaurang i föräldrarnas hus.  

Publicerad: 2019-04-11   Senast uppdaterad: 2019-04-11


Feedback