facebook
Article image

Emmaboda bibliotek tipsar

Med Viddla kan man se de mest skilda typer av filmer – såväl nya filmer från olika håll i världen som moderna och äldre klassiker. Vi har valt ut och givit en kort presentation av några som speglar denna bredd.

American hustle: Filmen är både romantisk och en komedi, men inte vad vi brukar mena med en romantisk komedi. Ju längre vi kommer i de 138 minuterna desto mer lär vi känna och engagerar oss i de båda bedragarna gestaltade av Amy Adams och Christian Bale.

Neon Bull: En sliten klyscha, men denna film om en sydamerikansk cowboy som drömmer om att bli modedesigner liknar nog inget annat du sett – socialrealism, filmisk poesi och grovkornig humor sida vid sida.

Stalker: ”Författaren” och ”professorn” beger sig med den mystiske ”stalkern” som vägvisare in i den förbjudna zonen i vars mitt det ska finnas ett rum där alla önskningar uppfylls. Bilder och stämningar som inte liknar något annat. För den som inte är rädd för det långsamma och det djupsinniga är detta kanske den vackraste film som någonsin gjorts.

Suspiria: Italiensk film från 1977. Den amerikanska balettdansösen Suzy Bannion anländer en regnig kväll till Tyskland för att under en tid studera på en berömd dansakademi. Vid ankomsten till skolan möter hon en annan elev som i hällregnet springer bort ifrån byggnaden. Flickan, som verkar chockad och förvirrad, flyr hem till en bekant, men det hon har upptäckt på skolan går inte att fly ifrån. Suzy inser snart själv, tillsammans med sin nyfunna vän Sara, att något märkligt pågår på den anrika akademin. Starka och mörka krafter kommer dock till varje pris att försöka förhindra att någonting avslöjas. Suspiria är första delen i den italienske regissören Dario Argentos trilogi om De tre mödrarna, vars inspiration delvis kommer från en bok av Thomas De Quincey. Filmen är kanske mer känd för sitt suggestiva, mystiska ledmotiv och den mycket färgstarka scenografin än själva handlingen. En nyinspelning av filmen kom 2018.

Moderna tider: En av de mest klassiska av alla filmkomedier – innehåller scener som är lika roliga som de är satiriskt vassa. En favorit är den där fabriken provar sin nya uppfinning för att öka effektiviteten - matmaskinen. Arbetarna ska kunna fortsätta vid det löpande bandet utan lunchrast eftersom de sitter fastspända i en maskin som matar dem. En kuriositet är att biopubliken 1936 i slutnumret för första gången fick höra Charlie Chaplins röst.   

Bibliotekarierna på Emmaboda bibliotek

Publicerad: 2019-06-04   Senast uppdaterad: 2019-06-04


Feedback