facebook
Article image

Filmmusik och musik i film

Drömmer du om att ditt eget soundtrack ska spelas när du slår upp ytterdörren på morgonen? Att hela världen ska förvandlas till ett pulshöjande montage när du tränar? Tyvärr är det bara en dröm, men i filmens värld är det mer regel än undantag.

Musik har, som man kan se i The Artist, ända sedan stumfilmens tidevarv hört ihop med filmen. Redan 1935 delades den första Oscarsstatyetten för bästa filmmusik och sedan har det bara rullat på. Antingen på så vis att filmen handlar om musikerna, som i Jackie & Ryan, Inside Llewyn Davis och Monica Z eller att den behandlar musikens inneboende kraft att läka och förändra människor som i Familjen Bélier eller Tango Libre. Därtill finns det filmer som handlar om musikens förmåga att föra samman människor som i La vie en rose och Kvartetten. Naturligtvis finns det även de rena dokumentärerna som 20.000 days on earth och Searching for Sugarman som handlar om de verkliga personerna bakom musiken.

Nämner man just ordet ”filmmusik” så tänker de flesta på musiken skriven för filmen. Sådan som man känner igen direkt efter bara några toner. Där har vi klassiska exempel som Pippi Långstrump och Sagan om Ringen och hur många till som helst. Där det är melodin som sitter långt inne i hjärnbarken efter bara en titt.

Men att säga att musik kräver instrument är att ljuga. Nuförtiden kan man nästan kalla körsångsfilmer för en egen genre med exempel som En sång för Marion, Boychoir, och Så som i himmelen. De handlar om glädjen i att göra saker tillsammans vilket alla som sjungit i kör kan hålla med om.

Kort sagt har filmen och musiken en glödande relation som inte lär ta slut i första taget. Prova några av exemplen och se själv:

Publicerad: 2017-09-25   Senast uppdaterad: 2017-09-25


Feedback