facebook
Article image

#torsdagspremiär v. 29

Film baserad på klassisk litteratur!

Macbeth är en av William Shakespeares mest klassiska tragedier. Den sägs ha framförts första gången 1606 och handlar om den skotske generalen Macbeth som tillsammans med sin fru planerar att ta över tronen i Skottland. I denna filmatisering ser vi Michael Fassbender och Marion Cotillard i huvudrollerna.

Madame Bovary, skriven av Gustave Flaubert, Handlar om Emma som blir uttråkad av sitt äktenskap med en fattig landsortsläkare och skaffar sig dyrare vanor och dyrare älskare. Direkt efter publiceringen 1856 åtalades boken för ”sårande av den offentliga moralen” och ”kränkande av religiösa värden”. Författaren frikändes då hans advokat argumenterade för att berättelsen snarare avskräcker från synd.

1984 av George Orwell är litteraturens kanske mest kända dystopier. Dess kulturella påverkan har varit enorm och begrepp som storebrorssamhälle, nyspråk och minneslucka har fått ett eget liv efter romanen. Dessutom har både titeln och författarens efternamn blivit synonymt med övervakningssamhället. I denna första av en rad filmatiseringar spelar Oscarsbelönade Edmond O’Brien huvudrollen som den regimkritiske Winston Smith, vars kamp mot samhället kan kosta honom livet.

Detta är bara några av filmerna vi släpper denna vecka, bläddra bland listan nedan för att se fler!

Publicerad: 2018-07-19   Senast uppdaterad: 2018-07-19


Feedback