facebook
Article image

#Torsdagspremiär v. 35-36

Veckans filmer är en ren kavalkad i kända filmpersonligheter genom historien! Regissörer som Alfred Hitchkock och Victor Fleming, skådespelerskor som Ingrid Bergman och Keira Knightley.

Vi börjar med en riktig pulshöjande film, i Give me liberty träffar vi Vic som kör färdtjänst i USA:s mest segregerade stad, Milwaukee. Varje morgon väntar kunderna på skjuts. Men det är fler som räknar med Vic och han har ett hektiskt schema och en arg chef att följa.

I Official Secrets ser vi Keira Knightley i rollen som lingvisten Katharine Gun. Filmen bygger på den sanna historien om upptakten till USA:s hårt kritiserade krig med Irak, och det moraliska dilemmat som en enskild medborgare ställs inför när hon måste välja mellan att göra vad hon tror är rätt även om det går mot lagen.

Vill du se japansk skräck när den är som bäst? Se då Gropen från 1964 som hör till den japanska filmkanon och är för sin tid mycket våldsam och spännande.

Vi fortsätter på ett lite snällare spår, men fortfarande nervkittlande. Alfred Hitchkock är representerad två gånger denna vecka, i En kvinnas hemlighet anlitar Maddalena Paradine advokaten Anthony Keane då hon anklagas för att ha giftmördat sin förmögne make. Stjärnadvokaten förälskar sig i Maddelena och hans omdöme börja svikta under den händelserika rättegången. I Hitchkocks andra film, Under Capricorn hamnar vi i ett triangeldrama hos den frigivna och nyrika mördaren Sam Flusky och hans Lady Henrietta (Ingrid Bergman), som är mordoffrets syster. En dag får de besök av en man som förälskar sig i Henrietta. Detta blir upptakten till en spännande psykologisk historia.

Appropå Ingrid Bergman så kan du också se filmen om Jeanne d’Arc, där vi ser Ingrid Bergman som den franska bondflickan som blev en av historiens största hjältinnor.

Publicerad: 2020-08-27   Senast uppdaterad: 2020-08-27


Feedback